Wioślarstwo jest dyscypliną bazującą na wytrzymałości oraz dobrej wydolności zawodnika. Łączy się tam konieczność utrzymania pewnego określonego progu mocy na danym dystansie (na którym rozgrywana jest konkurencja), ale ma również znaczenie siła i zdolność do nagłego zwiększania mocy. To powoduje, iż wybór odpowiedniej suplementacji nie jest łatwy [...]
Izolat białka serwatkowego jest produktem, który ma na celu zwiększenie ilości spożywanego białka w diecie. Uznawany jest za suplement diety, gdyż wzbogaca dietę właśnie w białko ułatwiające odchudzanie i budowanie czystej masy mięśniowej. Dzięki jego naturalnemu pochodzeniu może być traktowany jako mleczny produkt spożywczy. Serwatka Mleko [...]
[...] mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Poradnik jest przeznaczony przede wszystkim do osób uprawiających sport, w głównej mierze dyscypliny sylwetkowe i siłowe, jak również do osób odchudzających się. Jeżeli trenujesz na [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
[...] dietą. Długofalowo to mięśnie odpowiadają za podstawowy wydatek energetyczny, a większość energii zużywamy wtedy, gdy nic nie robimy. Im więcej mięśni, tym więcej energii jest zużywane, w tym tłuszczów. Dlatego takim nieporozumieniem są diety 1200 kcal dla osoby, której zapotrzebowanie przekracza znacznie 2000 kcal. W odróżnieniu od diet [...]
[...] białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie jest to już żaden problem. Z powodzeniem możesz skorzystać z odżywek [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] przydatne. Nie chcę jednak angażować zbyt dużych środków finansowych i zapisywać się już teraz do siłowni, Nie wiem bowiem, czy spodoba mi się ten sport. Krótko mówiąc, jestem początkujący, chcę spróbować i zobaczę, jak to dalej się potoczy, Powód 2. Z jakiejś przyczyny moja ulubiona siłownia właśnie została zamknięta (np. epidemia, 2020) i [...]
[...] że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! Przykładowy jadłospis 1800 kcal [...]
[...] na 5. Czyli pływasz na ocenę 4, bieganie i podciąganie zaliczasz na 5 (odpowiednio 12 min. i 16 x) (**) – w normach nie ma nic o wchodzeniu po linie, za to taka informacja jest w „poradniku przygotowania kandydatów do selekcji”. Tam zamieszczono informację, iż należy wejść po linie w 8 sekund. Tak samo nie zgadza się pływanie pod wodą (normy: [...]
[...] powstał w celu zmaksymalizowania działania anabolicznego białka. W jego składzie nie znajdziemy laktozy, ale również glutenu, oleju palmowego i dodanego cukru. Wzbogacony jest za to w kreatynę (aż 3 g na porcję) oraz w kompleks związków mających wpłynąć na wzrost poziomu testosteronu, czyli cynk, niacynę oraz tryptofan i AAKG. Produkt ten [...]
[...] opiniom, wszyscy sportowcy mogą spożywać o wiele więcej białka, niż kiedyś sugerowano w podręcznikach. Dlaczego? Ile białka powinienem dostarczyć? A po co mi białko, skoro jestem biegaczem? Ile białka potrzebuję, gdy trenuję i jem za mało węglowodanów? Ile białka tracę w trakcie biegania? Czy duża ilość protein jest szkodliwa dla zdrowia? Czy [...]
„Ładowanie” węglowodanami jest techniką zwiększania ilości „paliwa” w mięśniach. Czy warto ją stosować? I tak i nie. „Ładowanie” mięśni zwykle polega na ograniczeniu podaży węglowodanów w określonym czasie przed zawodami, a następnie podawaniu bardzo dużych ilości w krytycznym okresie przed startem (np. 24-30 h). Skąd wzięły się te ramy [...]
[...] wykazuje funkcje budulcowe, regeneracyjne, wspomagające odnowę tkanek mięśniowych, jak i całego układu nerwowego. Niezbędnym zadaniem, jaki powinna wykonać osoba trenująca, jest wyznaczenie ilości białka, jaką powinna spożywać w ciągu dnia. Co więcej, białko zawarte w diecie, powinno pochodzić ze zróżnicowanych źródeł pokarmowych, tak aby [...]
Trening siłowy jest jedną z form aktywności fizycznej, które powodują, że nasze zapotrzebowanie dobowe na białko wzrasta. Z tego też względu, w oczach osób trenujących to właśnie proteiny uznawane są za najbardziej potrzebny makroskładnik dietetyczny, który wspomaga regenerację i rozbudowę masy mięśniowej. Nic w tym dziwnego, gdyż białko uważane [...]
[...] się z wieloma rodzajami nowotworów o osób otyłych bardzo często występują podwyższone stężenia glukozy i insuliny, co prowadzi do zespołu metabolicznego i cukrzycy, cukrzyca jest związana z występowaniem wielu rodzajów nowotworów duża podaż glukozy zwiększa stan zapalny, a istnieje duże prawdopodobieństwo, iż ma on związek z rozwojem nowotworów [...]
[...] przez osobę, która ma znaczną masę mięśniową (kulturysta). Są to dwa, zupełnie niezależne od siebie zagadnienia, do których trzeba podejść zupełnie inaczej. Jeśli celem jest spalanie tłuszczu Ogólnie, jeśli komuś zależy na „spalaniu” tkanki tłuszczowej, powinien zadbać, by trening był wykonywany, gdy we krwi mamy niskie stężenie insuliny. To [...]
[...] kontekście odchudzania, znacznie bezpieczniejsze są posiłki wysokotłuszczowe, dostarczające mniej węglowodanów. Jeśli chodzi o wpływ protein na stężenie insuliny, to zwykle jest krótkotrwały, chyba że dołączamy białko do dużej porcji węglowodanów (100 - 150 g w porcji). Notabene porcja zdrowych tłuszczów może hamować odpowiedź ustroju na posiłek [...]
Słynne jest powiedzenie, że każdy kolejny dzień przybliża mnie do nieuchronnej śmierci. I choćby nie wiem, jak przygnębiające to zdanie było, jest ono prawdziwe. Absolutnie jednak nie chcę, aby działało demotywująco! Wręcz przeciwnie. Pragnę, aby to hasło zmobilizowało do działania. Klub fitness, siłownia Treningi w klubie sportowym są w tym [...]
[...] nadaje się do gotowania? W pokarmach podawanych na ciepło, które wcześniej trzeba poddać specyficznej obróbce termicznej, jak gotowanie, pieczenie czy też smażenie możliwe jest wykorzystanie odżywki białkowej, jako wsparcia dla przyrządzonego posiłku. Ważne jest, aby nie doprowadzić do momentu, który powodować będzie przypalenie produktów, jego [...]